Ruta de turisme cultural dissenyada amb un itinerari basat en les investigacions del científic i historiador peruà, d’origen gallec, Dr. Luis de Ulloa y Cisneros exposades en el llibre “Cristòfor Colom fou català” editat a París el 1927 i els historiadors catalans que han seguit les seves orientacions: Pere Català Roca, Ernest Vallhonrat Llurba i Caius Parellada Cardellach.
Per a més informació, es recomana visitar la Biblioteca de l’Espai Antoni Ferrer ubicada a una de les sales del castell de l’Espluga Calba on es trobarà aquest llibre i altres relacionats amb aquest tema de la catalanitat de Cristòfor Colom i tot allò que comporta aquest fet i la seva relació amb Catalunya i la seva Història.
Espai Antoni Ferrer
.
.
Retrato de Dr. Luis de Ulloa y Cisneros. Monument a Colom. Passeig de Colom
Luis de Ulloa y Cisneros, autor del llibre “Cristòfor Colom fou Català”, va morir a Barcelona l’any 1936.
La família dels nobles “Colom” està relacionada amb Barcelona. Segons el Dr. Ulloa, Cristòfor Colom era noble i català.
Montserrat
L’any 1493 l’abat del monestir de Santa Maria de Montserrat, Bernat de Bohil, amb altres monjos catalans del monestir, va anar en el segon viatge de Cristòfor Colom que va sortir des del port de Barcelona. Es va batejar una illa amb el nom de “Montserrat”.
Baslíca de Santa Maria i muntanya de Montserrat. Verge Negra. Monument de J.M Subirachs a l’Escala de l’Enteniment de Ramon Llull.
Tarragona
Museu del Port de Tarragona. Espai Miquel Ballester. Catedral. Tarragona.
Segons escriu, en el capítol X /3 del seu llibre “ Cristòfor Colom fou Català” el Dr. Luis de Ulloa, el català Miquel Ballester era l’amic de confiança de Colom.
Prades
Ermita de “Nostra Senyora” de l’Abellera. Originàriament era un verge negra.
A l’ermita de la serra de Prades es va retirar el monjo de Montserrat, Bernat Bohil, que va anar en el segon viatge de Colom.
L’Espluga Calba
Segons va descobrir l’historiador Pere Català Roca a l’arxiu de Tarragona, l’espluguenc Antoni Ferrer va acompanyar a Colom en el segon viatge el 1493. En aquells temps el castell de l’Espluga Calba era habitat per cavallers germans de l’Orde de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem. El 20 de juliol de 2014 es va presentar l’Espai Antoni Ferrer a una de les sales del castell, dedicat, entre d’altres temes, a la temàtica de Cristòfor Colom i les relacions de Catalunya i Amèrica.
Bellpuig
A Bellpuig, a l’església de Sant Nicolau, s’hi troba el mausoleu de Ramon Folch de Cardona, virrei del regne de Nàpols i del Regne de Sicília nascut al castell de la Baronia de Bellpuig l’any 1467. Els Folch de Cardona, van ser virreis de les terres descobertes per Colom i un d’ells, J.L. Folch de Cardona (1716-1762 virrei de Nueva Granada ( actualment podríem dir que és Colòmbia, Equador, Bolívia, Veneçuela i Perú), el qual va dimitir per a fer-se monjo franciscà, i va morir com a missioner a Santa Fe de Bogotà, ens permet fer un estudi molt significatiu dels virreis, des del primer, que fou Cristòfor Colom (1492), fins els que van ser nomenats desprès de 1717, amb la cèdula del rei espanyol – ja no de la corona catalana d’Aragó-, Felip V dins de la nova política dels borbons.
Ens permet trobar indicis significatius que relacionen els Folch de Cardona amb els Colom catalans, com per exemple, lligams amb les terres de Lleida, la noblesa, el franciscanisme, l’advocació a la verge negra de Montserrat, el títol de virreis,...
A Bogotà, capital de Colòmbia, es va construir la primera ermita dedicada a Nostra Senyora de Montserrat, que va ser autoritzada per Joan de Borja el 1640, parent del Papa Borja – relacionat amb Colom ja que era el Papa de Roma l’any 1492.
http://ca.wikipedia.org/wiki/Monserrate
Mausoleu Ramon Folch de Cardona. Nostra Senyora de Montserrat ( Bogotà) Virrei J.L. S. Folch de Cardona
Mausoleu Ramon Folch de Cardona. Nostra Senyora de Montserrat ( Bogotà) Virrei J.L. S. Folch de Cardona
Cervera
Lleida
A la Seu Vella de Lleida s’hi troba la capella del bisbe Ferrer Colom del qual parla el Dr. Luis de Ulloa en el seu llibre “Cristòfor Colom fou Català”.
Es recomana fer aquesta ruta per trams, des de:
- Barcelona
- Tarragona
- Lleida
- Girona
Es promourà aquesta ruta de turisme cultural amb diverses activitats, entre les quals, hi haurà un ”Concurs Fotogràfic” de tema lliure i tema específic que es concretarà en el seu moment. Les fotografies s’exposaran al Castell de l’Espluga Calba i a d’altres municipis de la ruta acompanyant l’exposició amb altres activitats culturals com és el cas de conferències i presentacions de llibres sobre aquesta temàtica històrica en concret i la cultura i la història en general relacionada amb el territori que integra aquest itinerari.
Mapa de la ruta:
#rutes